Hoe houd je het gezellig tijdens de Corona-crisis?

Het zou niet kloppen als ik niet zou zeggen dat ik dit – na twee dagen (!) social quarantaine – herken…. Toen wij gisteren ruziënd in de badkamer stonden, konden we niet anders dan er uiteindelijk om lachen dat dit wel een hele interessante drie weken gaan worden als we er na één dag al zo doorheen zitten. Sinds we met elkaar “opgesloten” zitten, kan ik een aantal gedachtes niet loslaten. Wat als deze extreme omstandigheden, bestaande dynamieken alleen versnellen? In sommige relaties sluimeren er misschien al langer grotere levensvragen, dilemma’s of irritaties, die nu – met alle ongemakkelijke gevoelens van dien – sneller aan het licht komen.

Het escaleren biedt ook een kans om het voorgoed te ontrafelen. Zou het dan niet op de lange termijn zuiverend kunnen werken? Zodat we hierna niet alleen resistent zijn voor het coronavirus maar ook voor sluipende, destructieve dynamieken? De meeste stellen die ik in mijn praktijk zie, hebben simpelweg (ook al is het bij lange na zo simpel niet) te veel op hun bordje. We verwachten toch van onszelf dat we een drukke baan, een gezinsleven, sociale activiteiten en sporten allemaal zonder problemen kunnen combineren.

Vaak is er dan gewoon geen tijd meer voor een goed gesprek waarin je als geliefden kwetsbaarheden met elkaar deelt, tijd samen doorbrengt en gepassioneerde seks hebt. Emotionele verbinding willen we allemaal maar vaak is het – naast een gebrek aan tijd – ook wel zo makkelijk om in alle drukte gewoon te functioneren en het niet extra ingewikkeld te maken door allerlei gevoelens. Wat als het coronavirus ons als het ware dwingt om andere prioriteiten aan te brengen en juist wél, misschien zelfs dagelijks, met elkaar te delen wat ons bezighoudt? Wie weet, loopt de economie er wel een behoorlijke deuk door op, maar komt heel Nederland er een stuk mentaal gezonder uit?!

Na deze licht filosofische afslag, nu nog over je vraag “hoe houd je het gezellig?”. ? Wat zou kunnen helpen, zijn duidelijke afbakeningen. Waar je normaal gesproken afbakeningen hebt door een verandering van locatie, blijft dat nu uit en lijkt alles in elkaar over te lopen. Maak dus duidelijke afspraken met elkaar, wie wanneer en waar aan het werk is, wanneer er vrije tijd is en wie dan wat of wanneer jullie samen iets gaan doen. Er is niets mis met het huispak, als de sexy lingerie ook wel weer eens de kast verlaat. ?

Een notoir optimistische vriend van me verkondigde afgelopen weekend in het park, terwijl we met onze kinderen, netjes op 1,5 meter afstand van elkaar aan het picknicken waren: “Jongens, ik heb het gevoel dat dit het begin is van bijzonder waardevolle tradities voor de rest van ons leven”. In het kader daarvan: kunnen jullie nieuwe gewoontes maken met elkaar die Corona gaan overleven?

FollowIns.Lin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!